Rullegræs i haven - Sådan lægger du rullegræs i din have

Rullegræs kan være meget tiltalende, og det er som at trylle en kedelig have om til en grøn have på ingen tid, men er det virkelig så nemt? Ja, hvis du udfører det rette forarbejde og følger op med den rette pleje. Læs med her og bliv klar til at lægge din egen smukke græsplæne.

Rullegræs

Billede ovenfor viser grønt græs. Foto: Ejlersens Haveservice

Det grove forarbejde inden rullegræs

Det endelige resultat afhænger i høj grad af forarbejdet. Rullegræs skal lægges på en grundigt forberedt jord, ligesom når du sår en plæne med frø. Jordoverfladen skal være plan og fri for ukrudt, rødder og større sten. Hvis du ruller græsset ud på ujævn eller dårligt forberedt jord, vil plænen desværre se ud derefter.

Jorden skal være porøs, så nedbør kan sive ned og græssets rødder kan vokse uden problemer. Hvis jorden er hårdt komprimeret efter kørsel med tunge maskiner eller opbevaring af byggemateriale, kan det være nødvendigt at grave og fræse området. Hvis området ikke var ujævnt i forvejen, vil det med sikkerhed være det efter at have kørt med minigraver. Efterfølgende skal området rives for at fjerne sten, klumper af jord og rødder fra overfladen. Rivning skal udføres både på langs og tværs af området.

Herefter vil der ofte være bløde pletter eller luftlommer i jorden, som skal fyldes op. Plænedress er velegnet som et toplag, især hvis jorden ikke er ideel.

Få hjælp til lægning af rullegræs

Den fine forberedelse

Det er en god idé at gøde jorden inden selve komprimeringen. På den måde bliver gødningen blandet godt ind i jorden, og næringsstofferne vil være tilgængelige for græssets rødder med det samme. Beregn ca. 3 kg god plænegødning NPK 14-3-15 pr. 100 m2.

For at komprimere jorden kan du fx anvende en let tromle, eller gå med små skridt på tværs og på langs af området med overlappende skridt. Ujævnheder bør udjævnes. Jordbehandlingen bør altid udføres i passende tør jord og aldrig i regnvejr.

Rullegræs er en levende vare, der hurtigt kan tage skade. Især under varmt vejr skal græsset lægges ud med det samme efter modtagelsen. Hvis du ikke kan lægge græsset med det samme, bør pallen med græsset opbevares i læ og skygge for at mindske udtørring og opvarmning. Hvis rullerne ser tørre ud, kan de let blive overbruset med vand.

Nu er vi klar til at lægge rullegræs

Begynd med at lægge rullerne langs den længste lige kant af din kommende plæne. Læg rullerne i forbandt, så samlingerne ikke falder direkte oven på hinanden. Rullerne skal lægges kant mod kant uden mellemrum. Du kan forme enderne af rullerne med en spade eller kniv. Hvis du skal gå hen over det ny udlagte græs, kan du lægge plader oven på det græs du allerede har lagt for at fordele trykket. Undgå at køre tunge maskiner på den ny udlagte græsplæne, men du kan trygt tromle plænen ganske let, når alle rullerne er lagt. Dette skaber en god kontakt mellem rødderne og jorden.

Vanding af rullegræs

Rullegræsset skal straks vandes, efter det er lagt. Vand er afgørende for, at græsset kan slå rødder og etablere sig godt. Giv rullegræsset 5-7 mm vand dagligt. Brug evt. En regnmåler til at kontrollere mængden. Målet er at holde jorden fugtig i hele etableringsperioden, indtil græsset har slået rødder.

Den videre etablering af rullegræs

Lad græsset hvile i to til tre uger, så rullerne kan etablere sig ordentligt, før du begynder at bruge plænen intensivt. Når plænen begynder at blive længere, kan du klippe den for første gang. Klip i en højde på 3-5 cm eller maksimalt en tredjedel af græsset ad gangen. Tre uger efter græsset er lagt, skal det gødes igen. Spred 2-3 kg god plænegødning NPK 14-3-15 pr. 100 m2.

Vi ønsker dig held og lykke med dit nye rullegræs!

Du kunne også være interesseret i...

Ejlersens Haveservice

Adresse: Næblerødvej 17, 4250 Fuglebjerg
E-mail: Skriv til os
Telefon: 29 888 310
CVR: 43847554

Telefontider

Mandag – torsdag: 07:30 – 17:00
Fredag: 07:30 – 15:00
Lørdag & søndag: Lukket
(mails besvares alle dage)