Efterårshave - 10 tips til din efterårshave

En efterårshave kan indeholde en masse havearbejde, også selvom vejret bliver koldere. Nogle opgaver er faktisk lettere at håndtere, når planterne i haven er uden blade og i dvale.

Her har du 10 tips til din efterårshave.

10 tips til din efterårshave

Billede ovenfor viser en efterårshave. Foto: Ejlersens Haveservice

Plantning af nye træer, buske og roser

Efteråret er den perfekte tid til at plante nye løvfældende træer, buske og roser. I den kolde periode er jorden fugtig, hvilket giver planterne tid til at etablere rødder inden sommerens tørre vejr. Du kan faktisk plante træer og buske hele vinteren, så længe jorden ikke er frossen. Husk dog, at stedsegrønne træer og buske helst skal plantes omkring sensommeren.

Få hjælp til plantning

Lægning af forårsløg

Efteråret er også den tid, hvor du kan lægge forårsløg som vintergækker, krokus, påskeliljer og tulipaner i jorden. På den måde kan du få masser af farver i haven til forårsmånederne. Brug dette som en mulighed for at notere, hvor der er behov for flere forårsfarver i løbet af foråret.

Dæk sommerblomster til

Da der i efteråret er risko for nattefrost, kan det være en god ide, at være på forkant, og derfor anbefaler vi at dække sine sarte sommerblomster til for nattefrosten.

Høst æbler

Høst dine æbler ved at plukke dem forsigtigt. Skal æblerne ikke bruges med det samme, kan de sættes i æblekasser, og opbevares køligt. Det er vigtigt at fugtigheden er forholdsvis høj.

Så spinat

Brug dit overskydende jord, til at så spinat. Senere på året vil det så kunne høstes.

Beskæring af træer og buske i din efterårshave

Der er tradition for at beskære træer om vinteren, da vi gartnerne har mindre arbejde på dette tidspunkt af året. Generelt set kan du beskære løvfældende buske og træer året rundt, men det anbefales oftest at gøre det om sommeren, når planterne er i vækst. Dog kan beskæring om vinteren have sine fordele, da planterne kan danne nye og kraftigere skud til foråret og dermed bliver tættere og stærkere. Det er også nemmere at se, hvad du laver, da bladene ikke er i vejen.

Hvad skal du være opmærksom på?

Vær opmærksom på, at ikke alle træer og buske tåler beskæring om vinteren, da nogle frostfølsomme buske som roser, sommerfuglebusk, syrisk rose og lavendel bør beskæres sent i april for at undgå hård frost. Stedsegrønne planter og stenfrugter som kirsebær, blomme og mirabel skal også beskæres på specifikke tidspunkter for at undgå sygdomme. Blødere planter, der mister meget saft, skal også beskæres om sommeren

Fjern ukrudt

Fjern ukrudt for at gøre arbejdet lettere til foråret. Gøres det allerede i efteråret, er du på forkant, når ukrudtet virkelig begynder at vokse.

Så græs

Da jorden er varm og fugtig i septemper, er det et rigtig godt tidspunkt, at vælge og så græs. Vælger du at så græs i september, har din græsplæne tid til at slå sine rødder inden vinteren kommer for døren.

Få hjælp til græssåning

Græsslågning

I slutning af septemper anbefaler vi at sætte sin klippehøjde på 6cm på sin græsslåmaskine, da der kan være risiko for nattefrost. Ved at sætte sin klippehøjde på 6cm, giver du også din græsplæne et form for skjold for vinteren.

Du kunne også være interesseret i...

Ejlersens Haveservice

Adresse: Næblerødvej 17, 4250 Fuglebjerg
E-mail: Skriv til os
Telefon: 29 888 310
CVR: 43847554

Telefontider

Mandag – torsdag: 07:30 – 17:00
Fredag: 07:30 – 15:00
Lørdag & søndag: Lukket
(mails besvares alle dage)