Vinterhave - 10 tips til din vinterhave

I vinterhalvåret er der ikke meget at lave i haven, men det betyder ikke, at du skal forsømme den. Tværtimod, så er det nu du kan lægge grunden til en hurtig og vellykket start på næste sæson.
Vinter i haven kan være hård, men med nogle simple metoder kan du sikre din have mod skader og problemer til foråret.

Her har du 10 tips til din vinterhave

10 tips til din vinterhave

Billede ovenfor viser en vinterhave. Foto: Ejlersens Haveservice

Klip græsplænen for sidste gang

Når dagstemperaturen falder til under 7-8 grader, bør du klippe græsplænen for sidste gang. Indstil plæneklipperen, så græsset ikke bliver klippet for kort, da dette kan svække græsplanterne. En højde på 4 cm er passende. Undgå også at færdes på græsplænen, når det er frostvejr, da det kan skade græsset.

Brug visne blade mellem stauder og buske

Brug de visne blade til at beskytte stauder og buske i vinteren. Du kan enten lægge dem ud som et tæppe eller smide dem på kompostbunken. Det er dog vigtigt, at du samler bladene sammen på græsplænen. Et sammenklistret lag af visne blade kan blokere for lys og luft til græsplænen og potentielt forårsage skader.

Lug ukrudt

Selvom det er vinter, kan der stadig gro ukrudt. Lug ukrudtsplanterne, når du ser dem, så du slipper af med dem og undgår, at de spreder sig yderligere til foråret.

Få hjælp til ukrudtsbekæmpelse

Fjern sne fra grene

Sne på grenene af træer og buske kan se smukt ud, men det kan være en stor byrde for planterne. Grenene kan risikere at knække pga vægten af sneen. Ryst derfor sneen af planterne, før det får gjort skade. Stedsegrønne planter er særligt udsatte.

Tjek om frugtræerne trænger til beskæring

Det er nemt at bedømme, når grenene er nøgne. En tommelfingerregel siger, at der skal være plads til at passere en fodbold gennem trækronen. Beskær altid grene helt tilbage til deres udspring.

Få hjælp til beskæring

Plant barrodede planter uden for vækstsæsonen

Barrode planter er planter, der ikke er plantet i en potte eller har jord om rødderne. Dette gælder især hækplanter og roser. Hvis du ønsker at plante nye planter, skal du gøre det i en frostfri periode i vinterhalvåret.

Ryd op i køkkenhave

Det er en god idé at rydde op i køkkenhaven. Fjern visne grøntsager, så du undgår at de spreder plantesygdomme til den næste sæson. Dæk jorden med kompost, da det både holder på varmen og tilføjer næring og forbedrer jordstrukturen.

Undgå plantesygedomme

Undgå plantesygdomme Fjern nedfaldne frugter med sygdomssymptomer, rosenblade med strålepletter og afskårne skud af hindbær og asparges fra haven. Disse planterester kan sprede plantesygdomme og bør derfor fjernes ordentligt.

Vinterdækning

Vinterdækning kan redde sarte planter fra vinterkuldens skader. Du kan f.eks. lægge grangrene omkring planterne som en beskyttende fodpose. Vent dog med at lægge dækningen på, indtil det er rigtig koldt. Fjern det igen så snart det bliver mildere, for at undgå at planten bliver rådden på grund af fugtige forhold under dækningen.

Lad visne staudetoppe stå

Lad visne staudetoppe stå, da de visne stauder pynter i den tomme vinterhave. De indeholder også frø, som småfuglene sætter pris på. De visne stauder hjælper også med at beskytte og holde på jorden under vinteren.

Afrunding

Selvom vinteren i haven kan være hård, behøver du ikke at lade din have lide. Med disse enkle råd kan du sikre din have mod skader og problemer, og give dine planter den bedste start på den kommende sæson. Gør dig klar til et smukt og blomstrende forår i haven.

Du kunne også være interesseret i...

Ejlersens Haveservice

Adresse: Næblerødvej 17, 4250 Fuglebjerg
E-mail: Skriv til os
Telefon: 29 888 310
CVR: 43847554

Telefontider

Mandag – torsdag: 07:30 – 17:00
Fredag: 07:30 – 15:00
Lørdag & søndag: Lukket
(mails besvares alle dage)